Turnarea bijuteriilor prin modele imprimate 3D din fotopolimeri turnabili cu componenta de ceara.

Introducere în turnarea bijuteriilor prin modele imprimate 3D din fotopolimeri turnabili cu component de ceara.


Fotopolimeri  turnabili  cu componenta  de ceara in producerea de bijuterii.

Fotopolimerii  turnabili  cu componenta de ceara au intrat relativ recent în ciclul tehnologic al producției de bijuterii. Cu toate acestea, unul dintre avantajele incontestabile ale modelelor de bijuterii imprimate 3D este viteza de reproducere și copiere a acestora, care nu le afectează detalizarea. Utilizarea imprimării 3D cu laser pe imprimantele 3D Formlabs și rășinile special concepute pentru ardere 100%, cum ar fi rasina Castable Wax, îmbunătățește procesul de fabricare a bijuteriilor.

La turnarea prin ardere a modelelor, forma intreaga este creată dintr-un prototip-sablon, fie confectionat manual, fie imprimat 3D folosind fotopolimeri turnabili.

Prototipul-sablon este scufundat într-un material de turnare refractar (sau „masă de turnare”), care se usucă și se întărește. Ceara sau modelul imprimat 3D arde, lăsând o formă negativă pentru design. Metalul este turnat în această cavitate goală pentru a crea piesa finală.

Modelele din ceară,pentru bijuteriile cu forme complicate sunt dificil de confectionat manual, iar într-o lume cu cererea ridicată și modă rapidă, pieselor confectionate manual le poate fi foarte greu a reusi intr-un pas cu tendintele rapide. Materialele moderne și imprimantele 3D cum ar fi Formlabs  Form 3, schimbă modul în care lucrează producătorii și designerii de bijuterii, aducând calitatea industrială pe desktop și simplificând producția și montarea formelor geometrice complexe,care cindva necesitau ore in sir de muncă manuala anevoiasa.

Proiectarea pentru turnare

Utilizarea software-urilor specializate precum Rhinoceros permite transformarea modelelor din concept in prototip imprimat 3D,prin folosirea tehnicilor inovative.


Filigran

Detalizarea excepționala a rășinii Castable Wax permite crearea pieselor cu filigran complicat. Detaliile ultra-subtiri  sunt complicate, insa pot fi turnate utilizând o constructie corecta a canalurilor de scurgere.


Detalii mari

Rasina Castable Wax si zona de imprimare cu volumul de 145 x 145 x 185 mm permit si imprimarea pieselor mari pentru ulterioara turnare.

Prototipurile-model pot fi imprimate in partide mari odata.

Odata fiind imprimate ,urmeaza spalarea in statia de spalare cu ultrasunet ,uscarea si intarirea pieselor imprimate in cuptorul UV.


Pregătirea gipsului de bijuterii

Următorii pași sunt procedura standard pentru prepatirea gipsului de bijuterii.

Mașina de formare cu vacum ajută la amestecarea, degazarea și turnarea gipsului de bijuterii,ușor, curat și uniform.

Arderea  și turnarea


Cilindrul cu gips se introduce într-un cuptor de ardere și se incalzeste folosind programul recomandat de ardere.

Formlabs recomandă utilizarea unui cuptor cu ventilație bună (intrare și ieșire) pentru a asigura un flux suficient de aer în întreaga cameră și pentru a îndepărta în siguranță orice rășină evaporată.


Turnare

Forma din gips se scoate din cuptor si se toarna in golul format metalul. Dupa turnare,forma se raceste in apa si se inlatura gipsul prin introducerea in apa.

Pentru arderea totala,rasina Castable Wax necesita temperature de minim 732°C.

Rasina Castable Wax,proprietati tehnice: