Piese din plastic


Imprimanta 3D este un tip de robot industrial, capabil să efectueze lucrări sub control computerizat. Inițial au fost concepute ca dispozitive pentru fabricarea diferitelor produse din amestecuri speciale de polimeri. În ultimii ani imprimantele 3D  au evoluat rapid și odată cu dezvoltarea tehnicilor de imprimare 3D a crescut și spectrul de materiale disponibile, dar marea majoritate a imprimantelor 3D sunt încă concentrate pe produse din plastic de diferite forme și configurații.

Sunt deseori utilizate pentru fabricarea de prototipuri funcționale, modele de concept și pot reproduce modele complexe cu un grad ridicat de detalizare.


Imprimarea 3D a schimbat procesele de productie in multe industrii.  Astfel produsele din plastic fabricate în asemenea mod,practic nu sunt mai inferioare ca piesele turnate. Unicul dezavantaj este vizibilitatea straturilor piesei, care, într-un final, pot fi ușor eliminate prin post-procesare.

Produse din plastic create de imprimantele 3D FDM dispun de o serie de avantaje:

Libertatea de acțiune.

Adepții imprimantelor 3D de masă pot imprima orice produs din plastic, utilizat în domenii cum ar fi: inginerie, industria auto, arhitectură, construcții, restaurare și digitalizare opere de artă, industria bijuteriilor, industria de jucarii și industria ușoară.

Posibilități variate

Imprimarea 3D are aplicare nu doar în efectuarea sarcinilor tehnice, ci și pentru realizare ideilor creative. Mulți sculptori și designeri utilizează imprimarea 3D pentru realizarea proiectelor artistice. Un suflu nou în moda contemporană a adus  îmbrăcămintea imprimată cu ajutorul 3D imprimantelor.

Disponibilitate.

Nivelul actual de dezvoltare a tehnologiilor 3D, permite cu un preț accesibil imprimarea pieselor cu forme extrem de complicate.

Diversitatea materiei prime

La momentul actual în imprimarea 3D se folosește o gamă foarte largă de materiale de la plastic, de la materiale prețioase,la carbon,aluminiu sau chiar titaniu. Un plus îl reprezintă și faptul, că multe material sunt ecologice și pot fi reciclate.

.• Posibilitatea post-procesării.

Desigur, produsele din plastic, căpătate în urma imprimării 3D nu sunt atât de atractive ca aspect și culoare. Dar există soluția: în urma postprocesării pieselor din plastic, se pot obține obiecte unice, viu colorate.

La sigur, o imprimantă 3D nu este un instrument de producere în masă a obiectelor. Însă și așa,ea este o soluție ideală în implementarea multor proiecte de complexitate variată. Dacă într-adevăr aveți nevoie să produceți produse exclusive din plastic destul de des, ar trebui să vă gândiți cu siguranță la achiziționarea unui dispozitiv pentru imprimare 3D. În cazul, când astfel de necesitate apare mai  rar, este mai ușor să contactați un serviciu special pentru imprimarea 3D.